home contact virtuele bezoeken plaatsbeschrijvingen vraag een offerte
Als onafhankelijk expertisekantoor maken wij voor particulieren en vastgoedkantoren dagelijks gedetailleerde plaatsbeschrijvingen met 360° foto’s, een vooruitstrevende methode om op objectieve wijze de staat van een pand te registreren. Samen met de gestructureerde beschrijving, uitgebreid geïllustreerd met detailfoto’s, vormen de 360° foto’s (met een hoge resolutie van 72 megapixels) de basis om correct de huurschade vast te stellen op het einde van de huurovereenkomst.
Het is ons doel discussies en misverstanden te vermijden bij het bepalen van de huurschade op het einde van de huurovereenkomst. Wij hebben een methode uitgewerkt waarbij de staat van een pand in detail vastgelegd wordt met 360° foto’s. Bij het einde van de huurovereenkomst gaan we “terug in de tijd” en kunnen we de staat van het pand perfect vergelijken. Van de 360° foto’s wordt een virtueel bezoek gemaakt. Bekijk hier een voorbeeld:
De wetgever bepaalt dat een plaatsbeschrijving bij intrede voor gezamenlijke rekening gemaakt wordt. De verhuurder en de huurder betalen elk de helft van de kosten. Een partij kan ook op eigen kosten een plaatsbeschrijving laten uitvoeren.
In de kostprijs van een plaatsbeschrijving bij intrede is het volgende inbegrepen:
– 1 verplaatsing van maximum 25km enkel, te berekenen vanaf Borgerhout met Google Maps
– de volledige opmaak van de plaatsbeschrijving
– het verslag in PDF, met alle detailfoto’s en de 360° foto’s in een virtueel bezoek ter beschikking gesteld via Dropbox
Voor de volgende zaken vragen we een extra vergoeding:
– verplaatsingen van meer dan 25km enkel, te berekenen vanaf Borgerhout met Google Maps
– wanneer de toegang tot het pand niet mogelijk is op het afgesproken tijdstip
– prints van het rapport
Voor een plaatsbeschrijving bij intrede werken we standaard met een mandaat, bij een uittrede met een opdracht.
Met een mandaat krijgen we de toestemming om een plaatsbeschrijving op te stellen én het proces verbaal geldig te ondertekenen in naam van de beide partijen. Bij een gewone opdracht moet het proces verbaal door beide partijen voor akkoord ondertekend worden.
Om de tegensprekelijkheid van de plaatsbeschrijving te verzekeren heeft elke partij binnen de 14 dagen het recht zijn opmerkingen over te maken aan de deskundige. Deze opmerkingen worden aan de andere partij meegedeeld en bijgevoegd bij de oorspronkelijke plaatsbeschrijving.
Wij komen langs op het afgesproken tijdstip en inspecteren elke ruimte. We maken 360° foto’s, noteren opmerkingen en nemen detailfoto’s. Afhankelijk van de grootte van het pand zijn we enkele uren ter plaatse.
In principe moeten beide partijen aanwezig zijn, maar door ons een mandaat te geven is dit niet noodzakelijk. Uiteraard moet de toegang tot het gebouw wel verzekerd zijn.
Omdat wij alle ruimtes in 360° fotograferen is het aangewezen dat het pand leegstaat tijdens ons bezoek. Alle aanwezige zaken kunnen het zicht belemmeren en mogelijk gebreken verbergen.
Een 2-tal weken na het plaatsbezoek en na betaling van alle kosten versturen we het rapport.
Beide partijen ontvangen een link om het rapport in PDF, alle detailfoto’s en de 360° foto’s in een virtueel bezoek te downloaden.
Bron met algemene informatie over plaatsbeschrijvingen bij verhuur: belgium.be
De plaatsbeschrijving is een schriftelijke vaststelling van de feitelijke situatie van de woning bij aanvang van de huur.
De huurder en verhuurder zijn verplicht om in aanwezigheid van beide partijen en voor gezamenlijke rekening een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te stellen.
Dat gebeurt het best tijdens de periode dat de ruimtes onbewoond zijn, maar het kan ook nog tijdens de eerste maand van bewoning.
De huurder en de verhuurder kunnen zelf een plaatsbeschrijving opmaken. Ze mogen ook een beroep doen op een deskundige, zoals een landmeterexpert in onroerende goederen of een architect. In dat geval betalen beide partijen het ereloon van de deskundige voor de helft. Het is ook mogelijk dat elk van de partijen zich op eigen kosten laat vergezellen door een deskundige naar keuze.
Als ze in aanwezigheid van zowel de huurder als de verhuurder (of hun vertegenwoordigers) opgesteld is, door beide partijen persoonlijk gedateerd en ondertekend is en voldoende details vermeldt; een clausule zoals ‘het goed is in goede staat en goed onderhouden en beide partijen erkennen dit’ kan dus niet.
Dan kan de tegenpartij eisen dat er een wordt opgesteld. Als een van beide partijen weigert mee te werken aan een plaatsbeschrijving, kan de vragende partij zich tot de vrederechter richten. Die kan dan een deskundige aanstellen. De vragende partij kan zijn aanvraag indienen tot aan het einde van de eerste maand van bewoning.
Als er na de opmaak van de plaatsbeschrijving wijzigingen worden aangebracht aan de gehuurde woning, kunnen de huurder en verhuurder in onderling overleg een bijvoegsel opmaken. Komen zij niet tot overeenstemming, dan hakt een door de vrederechter aangestelde deskundige de knoop door.
De huurder moet de woning teruggeven in de staat waarin hij haar volgens de plaatsbeschrijving heeft ontvangen. Als de woning schade vertoont die niet in de beschrijving staat vermeld, dan moet de huurder die herstellen. Schade door ouderdom of overmacht of door het normale gebruik van de gehuurde woning moet de huurder niet vergoeden.
Als er geen gedetailleerde plaatsbeschrijving opgemaakt is, gaat men ervan uit dat de woning zich aan het einde van de overeenkomst nog in dezelfde staat bevindt als toen de huurder de woning betrok. De huurder is dan niet verantwoordelijk voor de mogelijke schade en de herstellingskosten. Hij is wél verantwoordelijk als de verhuurder kan bewijzen dat bepaalde beschadigingen er bij de intrek van de huurder nog niet waren.
Bronnen van informatie over woningkwaliteit voor huurders, verhuurders en eigenaars: wonenvlaanderen.be, huurder.be en verhuurder.be
De verhuurder moet ervoor zorgen dat de woning in goede staat van onderhoud is als de huurder er zijn intrek in neemt. Gedurende de volledige duur van de overeenkomst moet hij ook alle nodige herstellingen uitvoeren om deze goede staat te behouden. Hij moet zorgen voor alle:
– grote herstellingen
– grote onderhoudswerken
– herstellingen die nodig zijn door overmacht, ouderdom en normale slijtage
De huurder van zijn kant is in de eerste plaats verplicht om de woning goed te onderhouden (gras maaien, schoorsteen vegen …). Daarnaast moet hij zorgen voor de zogenaamde huurherstellingen. Dat zijn de minder grote, vaak voorkomende herstellingen die verbonden zijn aan het gebruik van de woning en die niet te wijten zijn aan overmacht, slijtage of ouderdom. Voorbeelden zijn het vervangen van een schakelaar, een zekering of de dichting van een lekkende kraan.
Deze regels zijn verplicht van toepassing op alle huurovereenkomsten die na 18 mei 2007 zijn afgesloten, zelfs wanneer het contract een tegenovergestelde clausule bevat. Voortaan is het dus niet meer mogelijk om in huurcontracten bepaalde herstellingen, die in principe door de verhuurder uitgevoerd moeten worden, ten laste van de huurder te leggen.
De huurder moet de verhuurder wel snel op de hoogte brengen als er een probleem opduikt. Zo kan de verhuurder onmiddellijk ingrijpen en ergere schade voorkomen. Daarnaast moet een huurder die een fout maakt of nalatig is, zelf voor de nodige herstellingen zorgen, bijvoorbeeld wanneer hij de waterkraan laat open staan en het overstromende water schade veroorzaakt.
home contact virtuele bezoeken plaatsbeschrijvingen vraag een offerte